EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Marieke Pompe: docent, sociaal cultureel werker, Engels taalkundige, stemacteur en theatermaker. Vanuit het verlangen podiumkunst in te zetten om te verbinden, richtte ik in 2018 GEM op. 

HOE HET ZO GEKOMEN IS

Zoals bij zovelen was mijn allereerste échte toneelervaring de eindmusical op de basisschool. Hoewel ik op dat moment vooral gefocust was op ballet (de aantrekkingskracht van tutu's, spitzen en dan ook nog alles roze was moeilijk te weerstaan), voelde het toneelspelen als een vertrouwde jas. Met de overstap naar de middelbare school was een nieuwe hobby wat te veel, dus won de dans het van het spel en de jas ging nog diezelfde zomer in de kast. Daar bleef hij zes jaar hangen tot ik hem bij de opleiding CMV weer tegenkwam; hij zat nog steeds als gegoten.

Door de jaren heen werd het dansen langzaam opzij geschoven en vele toneelcursussen en een paar verstandige opleidings- en beroepskeuzes later was daar ineens de opleiding theatermaker. Doodeng vond ik het, want stel dat ik niet aangenomen werd? En kon dat wel; zo'n opleiding in combinatie met mijn fulltime baan? En bood een loopbaan in het theater niet een heel onzekere toekomst? Ik wist in ieder geval zeker dat áls ik nog iets met theater wilde, dit de beste keuze was. De drang om zelf op het podium te staan had namelijk al lang geleden plaatsgemaakt voor een verlangen om te maken. Dus ging ik met klamme handjes naar het selectieweekend. En daar kwam ik doorheen. Wat volgde waren drie heel intensieve jaren van experimenteren, vallen, opstaan en weer doorgaan. Ik had ze niet willen missen.

In juni 2018 nam ik mijn diploma 'regisseur voor het amateurtheater' in ontvangst. Een maand later richtte ik GEM op. Waarom? Omdat ik die vertrouwde jas niet meer in de kast wil hangen. Ik wil hem zo veel mogelijk dragen en vooral met anderen, spelers en publiek, delen.

VISIE

Ik maak voorstellingen vanuit de overtuiging dat theater mensen nader tot elkaar brengt. Theater gaat over het hier en nu; spelers, technici en publiek maken samen het moment. In mijn voorstellingen is het spanningsveld tussen makers en publiek onderdeel van het spel. Wees niet bang: dat heeft niets te maken met publieksparticipatie; het gaat over het publiek uitdagen alert te zijn. Er is focus op het toneel én in de zaal.

GEM

Eén van de meest gestelde vragen over GEM is: 'waar staat die naam toch voor?' Dat is snel uitgelegd. GEM is het Engelse woord voor juweel, een verwijzing naar mijn achtergrond van Engels taalkundige. Daarnaast is het een acroniem voor Groots En Meeslepend: want dat hoort theater, hoe klein en kwetsbaar soms ook, in mijn ogen altijd te zijn.

STEM

Behalve theatermaker ben ik ook voice-over/stemacteur. Ik spreek bijvoorbeeld commercials, audiotours, documentaires en instructievideo's in. Meer weten over mijn stemwerk? Ga naar www.gemstem.nl.